+31(0) 475 580 655 info@lmb-sports.com
KAMPONG kiest ook voor RST fundering

Circulariteit – een algemeen begrip dat niet alleen de maatschappij verovert, maar ook in de sportwereld aan belang wint. Ook bij sporttechnische lagen voor sportvelden duikt deze term nu vaker op, zoals bij de ondergrond RST Future. Onlangs koos het Utrechtse Kampong voor deze ‘duurzame’ circulaire ondergrond, waar vooral gemeenten steeds vaker voor opteren.

De markt is sinds begin dit jaar behoorlijk uitgebreid voor LMB Sports. Na RST+ kwam de producent van mineralen voor sportvelden dit jaar met twee nieuwe RST-varianten op de markt: RST Eco en RST Future, vertelt Arthur Bink van LMB Sports. ‘Tot 2019 richtten we ons met ons product RST+ vooral op voetbalvelden. Dan praat je over een sporttechnische laag die traditioneel uit lava bestaat. Sinds het begin van dit jaar zijn onze nieuwste producten op dit gebied RST Eco en RST Future. De laatstgenoemde ondergrond, RST Future, heeft een indringingswaarde van minder dan of gelijk aan 7 millimeter. Het is een hardere, stabiele ondergrond, waardoor ook andere sporten, zoals korfbal, tennis en hockey, in aanmerking komen voor RST.’


Testfase

RST Future is een granulaat dat bestaat uit een mengsel van natuursteen, gebroken bakstenen puin, beton en zand, vertelt Bink. ‘Deze nieuwe RST-variant is samengesteld uit beton en baksteen, gebroken tot korrels van 0,16 millimeter. Daar wordt gerecycled infillzand aan toegevoegd. Dat geeft het geheel stabiliteit; er zitten geen oneffenheden in.’ Afgelopen jaar vond er een testfase plaats om de juiste eigenschappen zoals wateropname, waterafvoer, slijtvastheid, zinkadsorptiecoëficiënt en korrelopbouw te meten. ‘Dat gebeurt volgens de NOCNSF-normen, maar dan al van tevoren.’ ‘De testfase vindt plaats volgens de NOCNSF-normen, maar dan al van tevoren’

Mix van mineralen

Inmiddels kozen de gemeente Den Haag en onlangs de gemeente Utrecht voor deze nieuwe sporttechnische laag voor sportvelden. Het verschil met de andere RST-varianten volgens Bink: ‘RST Future is een uitgebalanceerde mix van mineralen met een lagere indringingswaarde. Dat biedt meer kansen en daardoor is het net als voor hockey een uitstekende ondergrond voor korfbal en tennis.’


Binnen de bestekeisen

De gemeente Den Haag installeerde de RST Future-ondergrond als eerste bij HKV Achilles voor een groot korfbalveld, waarop tevens over vier banen wordt getennist. Sjors Lolkema, projectleider van de gemeente: ‘Het is een vlakke, dichte ondergrond die je uitstekend kunt profileren. Het heeft een vlakke fundatielaag, is gemakkelijk vlak te maken en te verwerken. Voor ons was het vooral belangrijk dat het binnen de bestekeisen viel. Daarnaast was het een prettige bijkomstigheid dat het een circulair product is.


Geen berg lava uit de Eiffel

Ook de Utrechtse hockeyclub Kampong heeft zojuist de RST Future-ondergrond gelegd. Michiel van Koningsbruggen, projectleider namens de gemeente Utrecht: ‘Het bestek schreef lava voor of een gelijkwaardige ondergrond. Voor de gemeente Utrecht gaf de doorslag dat er geen berg lava in de Eiffel hoeft te worden afgegraven. De sporttechnische waarden, die voor ons prima zijn, zijn minimaal gelijkwaardig aan die van lava: waterdoorlatend en een grote stabiliteit. Daarnaast voldoet dit product aan de NOC*NSF-constructienorm. Voor ons is het circulariteitsaspect van deze ondergrond de meerwaarde.’ ‘Deze nieuwe mix is circa 25 procent goedkoper dan lava’


Kwaliteit, prijs en circulariteit

Daar sluit Arthur Bink zich bij aan. ‘Het voordeel van deze nieuwe mix is dat duurzaam bouwen hiermee mogelijk wordt’, vertelt hij. ‘Enerzijds krijg je een hardere laag door gebruik te maken van een uitgebalanceerde mix van mineralen, met onder andere betonpuin. Daarnaast kan het materiaal worden hergebruikt en is het prijstechnisch interessant materiaal. Het is circa 25 procent goedkoper dan lava.’ Inmiddels ligt er een volgende opdracht voor een hockeyveld met RST Future van de gemeente Berkel en Rodenrijs, vertelt hij. ‘Wie voor deze ondergrond kiest, kiest voor kwaliteit, prijs en circulariteit. Een hockeyveld moet glad zijn als een biljartlaken. Daar levert RST Future een belangrijke bijdrage aan.’


Hockeyveld Kampong

• Totale aanneemsom: € 767.300,00 excl. btw
• Hoofdaannemer: Van Kessel Sport en Cultuurtechniek BV
• Type sporttechnische laag: RST Future
• Opdrachtgever: gemeente Utrecht
• Contactpersoon opdrachtgever: Michiel van Koningsbruggen
• Type veld: zandkunstgras (veld 5)