+31(0) 475 580 655 info@lmb-sports.com
‘Sportvelden kunnen letterlijk hun steentje bijdragen aan schonere lucht’

LMB Sports brengt CO2-bindende fundering voor kunstgrasconstructies op de markt.


LMB Sports, leverancier van mineralen voor sportvelden, komt met een nieuwe bouwstof voor sportveldconstructies: Olivijn Eco Sportmix. Het mineraal olivijn bindt CO2. Kiwa ISA Sport heeft de sportmix getest en vrijgegeven voor een pilot in een kunstgras voetbalconstructie. Arthur Bink, eigenaar van LMB Sports, verwacht dat er snel pilots voor korfbal, hockey en eventueel tennis volgen.
Auteur: Karlijn Santi Raats


LMB Sports kwam op de markt met als duidelijke doelstelling om vernieuwend te zijn. Het bedrijf onderzoekt bij voorkeur welke stoffen nog niet worden gebruikt in de sportveldensector, maar wel bruikbaar en concurrerend zijn met bestaande stoffen.
Recycle Sport Top (RST) is een van deze oplossingen die LMB Sports sinds vijf jaar verkoopt aan de hele markt. Deze mix voor sportveldfundatie bestaat uit menggranulaten en mineralen, zoals natuursteen en zand. Het staat bekend om zijn stabiele, vlakke eigenschappen met verschillende smaken voor de hardheid. Er bestaan drie varianten: RST Plus, RST Eco en
RST Future, waarvan RST Future de hoogste stabiliteit bevat. Met RST Plus en Eco kan men kunstgras voetbalvelden bouwen, met het hardere RST Future ook kunstgras hockeyvelden, tennisbanen en korfbalvelden. Door het gebruik van primaire, maar vooral secundaire grondstoffen en circulaire bouw (hergebruik van infill-zand), zette het bedrijf al in op
duurzaamheid.


Olivijn Eco Sportmix


Nu gaat LMB Sports een stap verder qua toepassing op het gebied van duurzaamheid: het bedrijf voegt het grijsgroengekleurde mineraal olivijn toe aan een mix voor sportveldfundering. Olivijn is een van de meest voorkomende mineralen op aarde en komt voor in gebergten over de hele wereld. De wonderlijke eigenschap van olivijn is dat het CO2 uit de lucht bindt. Bink: ‘Bij gemeenten is het beperken van CO2-uitstoot een groot thema. Sportvelden kunnen hun steentje bijdragen aan duurzaamheid, niet alleen op het gebied van waterretentie, maar ook op het gebied van CO2-reductie. Wij hebben een aantal proeven gedaan met olivijn. Het heeft als
eigenschap dat het CO2 bindt, maar het nadeel is dat het op een gegeven moment gaat verweren en afbreken. Dat is natuurlijk een funeste eigenschap voor een constructie onder een kunstgrasveld. Dit moet stabiel blijven onder alle omstandigheden. Daarom hebben we een ideale mengverhouding gezocht en gevonden met zand, menggranulaat en
vulkanisch gesteente waarmee de stabiliteit gewaarborgd is.’
CO2-binding

Hoeveel CO2 de olivijn in Olivijn Eco Sportmix daadwerkelijk bindt, zal de pilot moeten uitwijzen. ‘We gaan ervan uit dat het olivijn in het veld minimaal gedurende vijf jaar lang CO2 zal binden,’ aldus Bink. ‘We weten uit onderzoeken dat olivijn CO2 optimaal bindt naarmate het meer vermalen is en in een »jne fractie is verspreid. Wat we ook zeker weten, is dat ongeacht hoe dit mineraal verwerkt is, 1 kg olivijn 1 kg CO2 bindt. Wij verwerken het in een fractie van 0-16 mm. Het aandeel olivijn in de Olivijn Eco Sportmix zal liggen tussen de 20 en 40 procent. Het is een vertrekpunt. We zullen in de pilot daadwerkelijk gaan ervaren hoe deze fundatie presteert en hoeveel en gedurende hoeveel jaar het veld met olivijn daadwerkelijk CO2 opruimt. LMB Sports zal in samenwerking met CSC Sport de CO2-waarde monitoren.’